12-10-12

Sefardische soep van zwarte ogenboontjes








Ingrediƫnten

250 gram gedroogde zwarte ogenboontjes
flinke scheut olijfolie
2 flinke uien
4 tenen verse knoflook fijngehakt
twee rode chillipepers fijngesneden (niet te veel)
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels germalen geelwortel (kurkuma)
6 middelgrote zoete tomaten
1 liter groenteboullion
een flinke handvol vers korianderblad
sap van een halve grote citroen
zeezout

Bereiden
Was de boontjes in ruim water. Doe ze vervolgend in een flinke soeppan, voeg water toe
totdat ze net onder staan en breng het geheel aan de kook, laat het geheel een kleine 10 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de pan van het vuur, laat de boontjes afgedekt 2 uurtjes in de pan staan. 
Vijzel het komijnzaad fijn in de vijzel.
snijdt de gewassen tomaten in kleine blokjes.
Giet de geweekte en gekookte boontjes af. overgiet ze met schoon water en laat ze in 
35 tot 40 minuten zachtjes gaar koken. 
De boontjes moeten wel gaar zijn maar hun textuur en vorm moeten behouden blijven!
Giet ze af en houd ze apart. Snijd de helft van het korianderblad fijn.

Verhit de olie in een grote soeppan, voeg de uien, knoflook en eventueel pepers toe

en smoor alles tot de uien glazig zijn.
Schep de komijn, kurkuma, tomaten, bouillon, de helft van de koriander en de boontjes erdoor en laat alles nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Ondertussen perst u
het citroensap uit de citroen. Roer de citroensap en de resterende koriander erdoor, voeg
eventueel nog wat zeezout toe.


Bronvermelding: Marlena Spieler, De traditionele Joodse keuken.


1 opmerking:

  1. Ooo dat lijkt me heerlijk ik ga het eens uitproberen. Dankje wel!

    Liefs Arja

    BeantwoordenVerwijderen