19-09-2014

Ogenboontjes soep





















Komend weekend verwen ik mezelf met deze frisse Sefardische soep ofwel ogenboontjes soep. 
Het recept van deze soep komt oorspronkelijk uit de joodse keuken.

Ingrediënten:
250 gram gedroogde zwarte ogenboontjes
2 eetlepels kokosolie
2 flinke uien
4 tenen verse knoflook fijngehakt
twee rode chillipepers fijngesneden (optioneel)
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels germalen geelwortel (kurkuma)
6 middelgrote zoete tomaten
1 liter vegetarische groenteboullion
een flinke handvol vers korianderblad
sap van een halve grote citroen
zeezout

Bereiden:
Was de boontjes in ruim water. Doe ze vervolgend in een flinke soeppan, voeg water toe
totdat ze net onder staan en breng het geheel aan de kook, laat het geheel een kleine 10 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de pan van het vuur, laat de boontjes afgedekt 2 uurtjes in de pan staan. 
Vijzel het komijnzaad fijn in de vijzel.
snijdt de gewassen tomaten in kleine blokjes.
Giet de geweekte en gekookte boontjes af. overgiet ze met schoon water en laat ze in 
35 tot 40 minuten zachtjes gaar koken. 
De boontjes moeten wel gaar zijn maar hun textuur en vorm moeten behouden blijven!
Giet ze af en houd ze apart. Snijd de helft van het korianderblad fijn.

Verhit de olie in een grote soeppan, voeg de uien, knoflook en eventueel pepers toe

en smoor alles tot de uien glazig zijn.
Schep de komijn, kurkuma, tomaten, bouillon, de helft van de koriander en de boontjes erdoor en laat alles nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Ondertussen perst u
het citroensap uit de citroen. Roer de citroensap en de resterende koriander erdoor, voeg
eventueel nog wat zeezout toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten